Module 1. Slim Leren
Les 1 Hoe kijk je terug op vorig jaar?
Wat waren vorig jaar je resultaten? Was je daarmee tevreden of kan het beter? Als je dat weet, kan je kijken hoe je het dit jaar beter kan doen.
Je zit in de derde klas. Dan staat je dit jaar bijvoorbeeld een profielkeuze te wachten. Spannend! Maar het allerbelangrijkste is dat je dit jaar overgaat, Daar kunnen wij, Slim Leren, je bij helpen. Deze methode helpt je om thuis je huiswerk te doen, toetsen voor te bereiden en vooral om stapje voor stapje te leren hoe je moet leren.
Dat leidt uiteindelijk op de korte termijn tot hogere cijfers en op de lange tot een diploma. En een succesvolle carrière.
Na deze les weet je hoe je hoe je het dit jaar beter aan kan pakken
Reflecteren
Reflecteren betekent terugkijken; hoe heb je het er het vorig schooljaar vanaf gebracht? Mocht het kantje boord zijn geweest omdat je net teveel onvoldoendes op je rapport had staan, dan heb je dit jaar kans op revanche. Door je te realiseren wat je vorig jaar niet goed hebt gedaan, kan je daar dit jaar van profiteren. Slim leren helpt je om gemakkelijker en dus beter te leren!
Vanaf volgende week beginnen we met een wekelijkste reflectie in de mentorles.
Bekijk de video
Schrijf goede tips in je agenda of in je notitieboekje.
Dat kan je erbij pakken als je je voorbereidt op een volgende toets.
Stap 1 Kijk terug op vorig jaar
Reflecteren is één van de belangrijkste en simpelste studievaardigheden. Daarbij gaat het over wat je hebt gedaan of gezegd. Hoe heb je dat gedaan? Goed, of kan het beter? Daarbij leer je niet alleen van je eigen fouten, maar ook van feedback of kritiek van anderen.
OPDRACHT 1. Wat ging er vorig jaar goed?
Geef aan voor welk(e) vak(ken) je een onvoldoende stond.
Noteer dat in je notitieboekje of bewaar het in een mapje op de computer. Bijvoorbeeld: Slim Leren, met daaronder een mapje ‘Module 1. Slim leren’.
Door terug te kijken op iets wat je zelf hebt gedaan of gezegd, kan je kijken wat je niet goed hebt gedaan. Bedenk dan hoe je dat een volgende keer beter kan doen. Leer van je eigen fouten! Of van kritiek van anderen. Wij helpen je daarbij!
Stap 2 Bedenk hoe het beter kan
Het moment dat je beseft dat je iets niet goed hebt aangepakt en zelf bedenkt of hoort van een ander, hoe je dat beter aan had kunnen pakken, is het leermoment. Als je weet wat je fout hebt gedaan, kan je gaan nadenken over hoe je dat een volgende keer beter kan doen. Of door er met anderen over te paten. Daar is wel één voorwaarde voor: je moet kritisch naar jezelf durven kijken. En advies onder ogen durven te zien. Maar dan heb je ook wat!
Stel dat je niet tevreden was, dan kan het denken beginnen. Je kan in het algemeen ontevreden zijn, of alleen over bepaalde vakken. Vraag je in beide gevallen af: wat was de oorzaak? Dan kan je kijken hoe het dit jaar beter kan. Daar word je pas echt blij van.
Bijvoorbeeld: omdat je werd afgeleid, kon je je niet concentreren. Daardoor maakte je fouten. Wat kan je daar dan aan doen?
Reflecteren gaat altijd over jou. Jij bent ook de enige die daar direct van kan profiteren. Als je dat begrijpt ga je steeds meer houden van reflecteren.
OPDRACHT 2. Hoe kan het beter?
Bepaal hoe het beter kan.
Wat ging er vorig jaar niet zo goed? Wat ga je dit jaar anders doen? En hoe?
Als je durft toe te geven waardoor je vorig jaar onvoldoendes haalde, kan je daar dit jaar voldoendes van maken.
Bijvoorbeeld door het anders (beter, effectiever) aan te pakken.
WAT HEB JE GELEERD?
Deze les heb ik geleerd hoe je door te reflecteren beter kan leren.
Challenge
Doe het elke dag op deze manier.
De volgende les bespreken we met de klas of het je heeft geholpen.
Inhoudsopgave
Les 1. Hoe kijk je terug op vorig jaar?
Les 2. Gebruik je gezonde verstand.
Les 3. Hoe help je je brein?
Terug naar hoofdpagina